JET GROUT UYGULAMASI

JET GROUT UYGULAMASI

Jet Grout Nedir?

Sorunlu ve gevşek zemin üzere bina ve çeşitli inşaat yapım uygulamalarına başlamadan önce, baraj alanlarında (yol, şalt sahası, tünel vb. alanların temellerinde ihtiyaç duyulan iyileştirme çalışmalarında) çeşitli amaçlarla, su seviyesinin yüksek olduğu sahalarda, imarı gerçekleşen yapıların zemininde tespit edilen gevşeklik veya sıvılaşma durumlarında uygulanan zemin iyileştirme ve güçlendirme tekniğine Jet Grout denir.

Jet Grout Teknolojisinin Amacı Nedir?

Zemin ıslahı için yapılan çalışmalarda Jet Grout kolon yerleştirme teknolojisi kullanılır. Problemli zemin üzerine yapılması gereken her türlü inşaat için temel ve taban bölümü derinlere kadar iyileştirmek suretiyle, üzerine binecek yükü taşımaya elverişli pozisyona getirilir. Zemin ıslahını gerekli kılan uygulamalarda gevşek zemin enjeksiyon yöntemiyle sağlamlaştırılır. Zeminde gevşeme, oynama, sıvılaşma gibi çeşitli risk faktörleri bulunabilir. Bu riskler dolayısıyla, zemin üzerine inşa edilen her türlü yapı zemin için problem teşkil etmektedir. Zemin taşıma gücü belirli bir oranın üzerine çıktığı takdirde inşaatta yığılma, kayma, göçme gibi kısmi kayıplar ya da etraflı bir yıkım meydana gelir. Hiç istenmeyen bu durum can kaybı gibi felaketlere ve ekonomik yıkımlara neden olur. Bu nedenle her yönden problemli olan zeminin yük taşıma kuvvetinin artırılması ve yüksek bir teknolojiyle dayanıklı duruma getirilmesi gerekir. İyileştirilmesi gereken zeminde ihtiyaç duyulan ağırlık taşıma kapasitesinin sağlanması için Jet Grout enjeksiyon tekniği en güvenilir çözümlerden birisidir.

Jet Grout Enjeksiyon Teknolojisi Nerelerde Uygulanır?

Jet Grout yöntemini hemen hemen her türlü zemine uygulamak mümkündür. Titreşim ve sarsıntı gibi olumsuzluklara neden olmadığı için tarihi binaların çevresinde bile sorunsuz uygulama imkânı ve yüksek güvenilirlik çözümleri sunar. Zararlı kimyasal içermeyen dolgu materyali yalnızca su ve çimento bileşiminden yapıldığı için çevre ve insan sağlığı için zararlı değildir. Jet Grout zemin iyileştirme tekniği:

Çamurlu,Balçıklı,Kumlu,Güçsüz,Esnek,Gevşek,Alüvyon gibi karakteristik özelliği ağırlık kaldırmaya elverişsiz olan tüm zeminlerde kullanılabilir. Mini kazık ile fore kazık tekniğiyle yapılan zemin kuvvetlendirme ve destekleme işleminin yetersiz kalacağı alanlarda özellikle Jet Grout enjeksiyon faaliyetleri uygulanır. Böylece istenmeyen maddi ve manevi kayıplar gibi tehlikelerin önüne geçilir. Kimi zaman iksa uygulamalarında bile ihtiyaç duyulan enjeksiyonlu iyileştirme formülü, sorunlu zemin için yeniden oluşturma yani bir imalat yöntemidir.

Jet Grout ile Zemin İyileştirme Nasıl Yapılır?

Problemli zemin üzerinde yapılan detaylı analiz ve etütler rapor haline getirildikten sonra Jet Grout uygulama projesi hazırlanır. Bu hazırlık yapılırken iyileştirilmesi gereken zemin üzerine inşası gerçekleşecek olan her nevi yapının projesiyle birlikte detaylı olarak incelenir. Proteknik profesyonel zemin iyileştirme çözümleri uzman mühendisler tarafından yürütülür, son aşamasına kadar denetlenir ve uygulama sonrası periyodik bakım faaliyetleri eksiksiz olarak sürdürülür. Uzmanların belirlediği miktarda özel bir hassasiyetle hazırlanan su ve çimento karışımlı enjeksiyon şerbeti zemini güçlendiren ana malzemedir. Önemli olan bu karışımın ihtiyaç duyulan derinliğe doğru ölçümlerle basılmasıdır.

Jet Grout Yönteminde Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Sondaj makinesi (İstenilen derinlikte delik açar)

Çimento silosu (Çimento bulunan depo)

Su deposu (Su tutulan yer)

Enjeksiyon şerbeti pompa ekipmanı (Su, çimento ve hava malzemelerini karışım halinde veya tekli şekilde basan ünite)

Malzeme karışım ünitesi ile enerji santrali

Jet Grout Kolon Uygulaması 3 Ayrı Yöntem İle Gerçekleştirilebilir

Jet 1: Kolon çapı küçük olması gereken zeminlerde; su ve çimento karışımlı enjeksiyon şerbeti, tek bir delgi ekipmanı ile açılan deliğin içindeki derinliğin sonuna inene kadar ikinci bir makine, cihaz veya ekipman kullanmadan basılır.

Jet 2: Kolon çapı orta ve az büyük olması gereken zeminlerde; su ve çimento bileşimi sonda cihazı ile açılan delikten aşağıya doğru basılırken, karışımdan ayrı olarak hava basıncı ikinci bir ekipman kanalından aynı derinliğe gönderilir.

Jet 3: Kolon çapı daha büyük olması gereken zeminlerde; şerbet ya da harç olarak bilinen su ile çimento karışımı aynı hat üzerinden zemin derinliğine indirilirken, ayrı bir kanal deliğinden ise hava ve su birlikte basılır. Bu en güçlü Jet Grout enjeksiyon uygulama yöntemidir.